045-5740150 post@bernardinuscollege.nl

Nieuws

Informatieavonden en Open dag 2018

Voor de leerlingen van groep 7/8, ouder[s] Informatieavonden 2018 - Algemeen en Technasium Dinsdag 16 januari 2018 19.00 - 21.00
Lees meer
download

Activiteiten voor de groep 7/8 leerlingen in 2017-2018

Activiteiten voor groep 7/8 leerlingen in 2017-2018 Expedition Bernardinus 2017 gaat van start! Van 24 oktober tot en met 3
Lees meer
introductie

Introductiedagen nieuwe brugklassers

“Een nieuwe start met veel activiteiten binnen, maar ook buiten in de warme zomerzon! Twee afwisselende dagen met nieuwe leerlingen,
Lees meer

Bernardinus-app

In de app van het Bernardinuscollege vind je praktische informatie over de informatieavonden en de open dag van het Bernardinuscollege.
Ons motto is “Jij doet er toe”.

Hebben jullie vragen?
Mail Dinus: Dinus@bernardinuscollege.nl

Prikbord

Op het prikbord vind je veel verschillende informatie en weetjes over de Bernardinusapp, Informatieavonden, Open dag etc..

Prikbord

Filmpjes 🙂

Promo Bernardinuscollege

100 jaar Bernardinuscollege!

Raad van de leerlingenraad

Onze leerlingenraad is super actief op school, de leden van de leerlingenraad nemen het op voor jou. De voorzitter van de leerlingenraad zit ook in de medezeggenschapsraad en is ook een waardevolle gesprekspartner voor de directie. In deze rubriek geven leerlingen uit de leerlingenraad praktische tips over het leren en leven op het Bernardinus. Jij kunt ook vragen stellen aan de leerlingenraad, stuur je vraag  aan llr@bernardinuscollege.nl

Technasium en extra onderwijsaanbod

Technasium

Technasium: een formule voor beter onderwijs Op het technasium staan beroepen uit de wereld van de bètawetenschappen en techniek centraal. Tijdens de lessen Onderzoek & Ontwerpen (O&O) kruipen de leerlingen in de huid van bijvoorbeeld een architect, een ecoloog, een biomedisch specialist of een civieltechnisch ingenieur. Het programma voor dit vak bestaat uit vier projecten van negen weken. Deze projecten zijn afkomstig van externe opdrachtgevers. Aan het eind van ieder project presenteren de leerlingen hun resultaat aan de opdrachtgever, de docent en aan de klasgenoten. Voorbeelden van projecten zijn: het ontwerpen van een energiezuinig huis, een voorlichtingsspel voor diabetespatiënten en het doen van onderzoek naar de veiligheidsmaatregelen bij een groot evenement, zoals Serious Request. Eén van de belangrijkste zaken die leerlingen leren, is samenwerken. Met een ontwerp- of onderzoeksteam van medeleerlingen werken zij gedurende de lessen O&O in de technasiumwerkplaats aan oplossingen voor kleine en grote uitdagingen. Dit gebeurt op basis van verschillende probleemstellingen. Door de taken binnen het team goed te verdelen, komen ze tot een mooi eindresultaat.  Ook moeten de leerlingen zichzelf en elkaar beoordelen. Hierbij telt onder meer samenwerking, initiatief en theoretische inbreng mee. Door praktisch te werken aan projecten doen leerlingen veel kennis op die ze ook kunnen gebruiken op een wetenschappelijke manier: niet alleen doen, maar ook verder denken en zo werken aan verbetering. Naast een flinke dosis kennis leren leerlingen hun creativiteit te gebruiken bij het vinden van oplossingen, leren zij door te zetten en te werken volgens een strakke planning. Dit is een groot voordeel wanneer zij de overstap maken naar het hoger onderwijs. De belangrijkste competenties waaraan wordt gewerkt op het technasium zijn:

 • samenwerken,
 • plannen en organiseren,
 • productgericht werken,
 • inventiviteit,
 • doorzetten,
 • zelfstandig werken,
 • kennisgericht werken,
 • procesgericht werken.

Op het Bernardinuscollege kan zowel op havo, atheneum en gymnasium worden gekozen voor de  technasiumstroom. Voor het technasium gelden dezelfde toelatingseisen als voor de reguliere stroom. Wanneer je kiest voor het technasium dan heb je o&o van de eerste tot en met de derde klas. In de bovenbouw kun je opnieuw voor het Technasium kiezen als je ook kiest voor de vakken wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Het vak O&O wordt in het eindexamenjaar afgesloten met een meesterproef. De belangrijkste verschillen tussen de reguliere stroom en de technasiumstroom zijn:

 • Leerlingen in de technasiumstroom volgen 2 blokken per week het vak onderzoeken en ontwerpen (O&O).
 • In de technasiumstroom is in het eerste jaar Natuurkunde/Techniek geïntegreerd in het vak O&O en wordt dus niet als apart vak aangeboden (wel in de reguliere stroom).
 • Binnen O&O wordt veel aandacht besteed aan toegepaste vormgeving. Daarom maakt ook Beeldende Vorming in de technasiumstroom deel uit van het vak O&O.
 • In 3 gymnasium wordt één van de Technasiummodules vormgegeven in samenwerking met met een Duitse kennisinstelling. Omdat deze module in het Duits wordt aangeboden, volgen deze technasiumleerlingen één lesuur per week minder Duits.

Financiële bijdrage Aan het volgen van de Technasiumstroom zijn vanwege materiaalverbruik, excursies en extra lessen, kosten verbonden. In de eerste klas zijn deze kosten € 100 per schooljaar. Deze lopen op tot maximaal € 200 per schooljaar in de hogere klassen. Voor meer informatie kunt u de website van de stichting Technasium bezoeken: www.technasium.nl of contact opnemen met mevrouw Tessa Lodewijks, de technator van het Bernardinuscollege: T.Lodewijks@bernardinuscollege.nl technasium

Nog meer Technasium-informatie...nieuwsgierig?

IMG_3526 Hallo, ik ben Claudia.  Ik zit in de Havo-klas en heb gekozen voor Technasium. We zijn momenteel bezig met het onderwerp Diabetes en ontwerpen hiervoor een nieuw spel. Klasgenootje Aniek en ik hebben een samenvatting gemaakt en plaatjes uitgeknipt. Deze plaatjes gebruiken we voor het maken van een collage die we straks gaan presenteren. Jonas en Koen, twee andere klasgenoten, zijn bezig met de dobbelsteen en de poppetjes van het spel. Op de Open Dag van het Bernardinuscollege kreeg ik alle informatie over het Technasium, ik vond het super interessant om zelf dingen te ontwerpen en om dit met een team samen uit te werken. Technasium tot nu toe Ik ben Cindel. Vorig jaar werden we geïntroduceerd bij het Technasium, een speciale opleiding voor kinderen die houden van onderzoeken en ontwerpen, en daar ook goed in zijn. Ik vind het fijn, dat je geleerd krijgt om in groepjes te werken, ook met mensen die je minder goed kent of mag, hierdoor leer je je klasgenoten beter kennen, en je leert samenwerken. De projecten verschillen van een onderzoeksverslag maken tot iets ontwerpen en uitvoeren, het leukste vind ik om dingen te ontwerpen en daarna ook te maken. Je leert om met materialen om te gaan die je nog nooit gebruikt hebt, en je hoeft niet de hele tijd in je stoel te zitten om dingen op te schrijven of te typen. Ik houd meer van doen, uitvoeren, ik wil niet de hele tijd stil zitten, hoewel het soms wel fijn is om alles even op een rijtje te zetten. Soms heb ik wel problemen met de tijd, soms heb je tijd over en soms tekort, en dan krijg je tips over hoe je het beste kunt plannen. Ik ben blij dat ik voor het Technasium gekozen heb, het is soms wel een uitdaging, daar houd ik van!

Foto's Technasium
Extra onderwijsaanbod

Naast het reguliere onderwijsaanbod heeft het Bernardinuscollege een groot extra onderwijsaanbod. Deelname aan het extra onderwijsaanbod is vrijwillig. Behalve aan de huiswerkklas, zijn aan deelname van het extra onderwijsaanbod kosten verbonden. 1 Sportklas: Een sportieve combinatie van leren en veel extra sporten. Naast de reguliere uren lichamelijke opvoeding bestaat de mogelijkheid tot het volgen van twee extra lessen sport per week. Vind jij dat sport, naast het leren, een belangrijke plaats dient in te nemen, kies dan voor de sportklas! 2 Science-klas onderbouw/bovenbouw In de scienceklassen wordt meer aandacht besteed aan de bètavakken dan in de reguliere programma’s van de bètavakken. ­3 Cultuurklas Het motto van de cultuurklas is: “cultuur beleven, ervaren en jezelf onderdompelen in een avon­tuur”. Cultuur is een verschijnsel in de maat­schappij waar de leerling mee te maken heeft. Denk aan muziek, vormgeving, film en dans. Wij zijn ervan overtuigd dat de cultuurklas het enthou­siasme voor cultuur en kunst kan vergroten. Bovendien ontstaat er door de cultuurklas een goede aansluiting op de kunstvakken in de onder- en bovenbouw en op het vervolgonderwijs, zoals het conservatorium of de kunstacademie. 4 Muziek+klas Leerlingen die op muzikaal gebied getalenteerd en gemotiveerd zijn, kunnen zich ook aanmelden voor de muziek+klas. De muziek+klas is een aanvulling op de reguliere muziekles en waardoor de leerling in aanraking komt met een breed spectrum van het buitenschoolse muziekleven. In de hogere klassen bieden wij nog meer extra onderwijsaanbod nml.: Zertifikat Deutsch, Diplôme d Études, Cambridge Certificate, Businessclass, Bernardinus Business School.

Technasium-Magazine

Mini ABC 2017 – 2018

Bernardinus college

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Custom Post Type
Filter by Categories
A Algemeen
Algemeen (archief)
App (Info gids)
App (Nieuws)
Archief
Atheneum (archief)
B Algemeen
C Algemeen
C Atheneum
C Gymnasium
C Havo
D Algemeen
D Atheneum
D Gymnasium
D Havo
E Algemeen
E Atheneum
E Gymnasium
E Havo
extra onderwijs aanbod
F Atheneum
F Gymnasium
F Havo
Foto
Fotoalbum 2014-2015
Fotoalbum Algemeen
Fotoalbum Atheneum
Fotoalbum Gymnasium
Fotoalbum Havo
Fotoalbum Ik Word Bernardijn
G Atheneum
G Gymnasium
G Havo
Gymnasium (archief)
H Algemeen
H Atheneum
H Gymnasium
H Havo
Havo (archief)
I Atheneum
I Gymnasium
I Havo
Ik Word Bernardijn (archief)
J Algemeen
J Atheneum
J Gymnasium
J Havo
K Algemeen
K Atheneum
K Gymnasium
K Havo
L Atheneum
L Gymnasium
L Havo
M Algemeen
M Atheneum
M Gymnasium
M Havo
O Algemeen
O Atheneum
O Gymnasium
O Havo
P Algemeen
P Atheneum
P Gymnasium
P Havo
Prikbord
PROMO
R Atheneum
R Gymnasium
R Havo
S Algemeen
S Atheneum
S Gymnasium
S Havo
Schoolgids
T Atheneum
T Gymnasium
T Havo
Technasium
Technasium (Algemeen)
Technasium (Atheneum)
Technasium (Gymnasium)
Technasium (Havo)
Technasium (Ik word Bernardijn)
V Atheneum
V Gymnasium
V Havo
Video Algemeen
Video Atheneum
Video Gymnasium
Video Havo
Video Ik Word Bernardijn
W Atheneum
W Gymnasium
W Havo
Z Atheneum
Z Gymnasium
Z Havo

webmail Som Today contact
css.php