045-5740150 post@bernardinuscollege.nl

Beste leerling,

Het gymnasium van het Bernardinuscollege organiseert voor alle geïnteresseerde leerlingen van groep 7 en 8 de… ATHENAMIDDAGEN!
Op een Athena(woensdag)middag worden zes verschillende workshops gegeven door docenten en leerlingen van het Bernardinuscollege. Iedere docent heeft een leuke maar ook best een pittige les opgezet om jou een mooie middag te bezorgen. Bekijk het schema voor de data, scroll naar beneden om informatie over de workshops te vinden en hoe je kunt inschrijven. Je mag natuurlijk meedoen aan alle Athenamiddagen. De inschrijving per middag start steeds twee weken van tevoren.

Als jij zorgt dat je zelf bij het Bernardinuscollege komt dan zorgen wij voor ontvangst bij de hoofdingang en een goede plek om je fiets te stallen.


Klik hier als je meer informatie wil over een veilige fietsroute of de buslijnen.
Klik hier als je docent, ouder of verzorger van een geïnteresseerde leerling bent en op zoek bent naar meer informatie.

 

Alvast veel plezier gewenst!
Team gymnasium

Tijden voor alle vakken zijn elke Athenamiddag van 14:00 tot 15:30:

 

Woensdag 25 oktober Woensdag 29 november Woensdag 31 januari Woensdag 28 februari
Grieks Biologie
GESLOTEN
Grieks Biologie
Biologie/Sport Biologie/Sport
GESLOTEN
Biologie/Sport Biologie/Sport
Duits Aardrijkskunde Duits Aardrijkskunde
Geschiedenis Gladiatoren Geschiedenis Geschiedenis
Gladiatoren Toneel Toneel Gladiatoren
Wiskunde Kunst Wiskunde

Aardrijkskunde - De Euro-straat

Aardrijkskunde - De Euro-straat

Stel je eens voor dat alle mensen van de wereld in één straat wonen. Aan het begin van die straat wonen de armste mensen en aan het einde van die straat wonen de rijkste mensen. Zou die straat echt bestaan? Wat zou het interessant zijn om bij al die mensen eens een kijkje in huis te nemen. In deze workshop gaan we zelf een Euro-straat maken en we gaan stiekem bij heel veel mensen een kijkje in de woonkamer nemen. Neem je kleurpotloden mee!!

Inschrijven

Biologie - Ontdek (je) zelf!

Biologie - Ontdek (je) zelf!

Heb jij de onderzoeker in jezelf al ontdekt? Heb jij je al vaker afgevraagd hoe jij zelf in elkaar zit en hoe jouw lichaam functioneert? Je kunt veel informatie uit boeken halen, maar om echt overtuigd te zijn van hoe alles in elkaar zit kun je het best zelf op onderzoek uit gaan. Als jij benieuwd bent om meer over de werking van je lichaam te weten en liefst doordat je zelf wetenschappelijk bewijs verzamelt, dan is deze mini-les iets voor jou!

Je lichaam bevat meer dan 600 spieren. Eéntje daarvan is wel heel bijzonder; het is de spier die ervoor zorgt dat de miljarden cellen in jouw lichaam de stoffen krijgen die ze nodig hebben en dat stoffen die niet (meer) nodig zijn worden weggevoerd. Het gaat om een spier diep in je lichaam: je hart. Je krijgt veel over het hart te zien, te horen en je gaat er zelfs aan meten. Een goede onderzoeker weet namelijk: meten is weten!

Aan het eind van de mini-les zullen we afsluiten met een quiz, waarbij je jouw nieuwe kennis kan gebruiken! En voor alle winnaars is er een kleine prijs, waarvan jouw hart misschien wel sneller gaat kloppen …

Inschrijven

Biologie/Sport

Biologie/Sport

Heb jij ooit al eens meegemaakt dat je biologie les krijgt in een gymles? Of gymonderdelen in een biologie les? Zo nee, dat is het voor jou erg interessant en een uitdaging om te kiezen bij de Athena dag voor de workshop biologie-l.o. Je bent dan aan het goede adres omdat je zowel een mini-les in een klaslokaal krijgt maar ook in een gymzaal. De workshop zal ervoor zorgen dat je meer te weten komt over voeding, vertering en beweging. Wat is het verschil tussen voedingsmiddelen en voedingsstoffen? Daarnaast kom je erachter waaronder voedingsmiddelen kunnen worden onderverdeeld en welke functies voedingsstoffen hebben.
Ook ontdek je de volgende casussen d.m.v. eigen ervaringen:
– Kun je zodra je een handstand maakt een snoepje eten?
– Welke stelsels werken allemaal samen wanneer je gaat bewegen?
Tot slot wordt er een klassikale biologische quiz gespeeld inclusief beweging en zal de strijd tussen 2 groepen eindigen met levend 4 op een rij!

Inschrijven

Duits - Deutsch macht Spaß

Duits - Deutsch macht Spaß

Liebe Schüler der Grundschule / Beste leerlingen van de basisschool,

Wisten jullie dat het Bernardinuscollege op nog geen 11 kilometer afstand ligt van een van de belangrijkste en machtigste landen van de wereld? Natuurlijk weten jullie dat! Voor de leerlingen die nog een beetje twijfelden, we hebben het over Duitsland. Het land van Bier, Wurst, Oktoberfest, Berlin, die Mannschaft, Brandenburger Tor, die Mauer, Angela Merkel, Brezeln, Lederhose, Dirndl, München, Weihnachten en noem maar op! Jullie weten vast en zeker allemaal dat de inwoners van ‘Deutschland’ Deutsch oftewel Duits praten. Veel mensen denken dat de Duitse taal heel moeilijk is, maar dat is helemaal niet zo. Sterker nog; Nederlands en Duits lijken best wel op elkaar! Heb jij zin om alvast eens kennis te maken met deze mooie taal? Twijfel dan niet te lang en schrijf je snel in voor de Workshop Deutsch macht Spaß!

Tot dan / Auf Wiedersehen! 

Inschrijven

Gladiatoren

Gladiatoren

Ave Caesar, zij die gaan sterven groeten u! Stoere gladiatoren in het oude Rome spraken deze woorden uit in de arena aan het begin van elk gevecht. Of niet? En hoe werd een gladiator eigenlijk getraind? Wat heeft keizer Commodus te zoeken in de arena? Welke soorten gladiatoren bestonden er? Hoe ging een gladiatorengevecht nou echt in zijn werk? Welke misverstanden bestaan er over zo’n gevecht? Iedereen die het naadje van de kous wil weten is welkom bij deze Romeinse workshop.

Inschrijven

Grieks

Grieks

Onlangs is bij opgravingen rond het Heerlense Thermenmuseum een oeroud document gevonden. In uitstekende staat. Het document bevat, in drie talen, het mythologische verhaal van het mooie meisje Kallisto. Een buitenkansje voor de ontcijferaar in ons. Aan de hand van de Nederlandse en de Latijnse tekst proberen we inzicht te krijgen in de derde, voor ons onbekende, tekst. De methode van de beroemde ontcijferaar Champollion zorgt ervoor dat het onbekende schrift al heel snel zijn geheimen moet prijsgeven. Eerst op letterniveau, dan de woorden en de zinnen en vervolgens het hele verhaal. Tenslotte blijkt Kallisto onder de sterren wel een heel bekend meisje te zijn.

Inschrijven

Geschiedenis - De Romeinse Krant

Geschiedenis - De Romeinse Krant

De Romeinen hadden geen Limburgs Dagblad of internet. Ze hadden wel nieuws en roddels. Wat zijn onze bronnen? Hoe werd het nieuws verspreid? Waar schrokken Romeinen van op en waar haalden ze hun schouders over op? Welke soorten “Bekende Romeinen” waren er?

Kruip een middag in de huid van een Romeinse “krantenredacteur”. Ga op zoek naar nieuws en nieuwtjes en bespreek ze met je team. Zoek een aantrekkelijke vorm en probeer het nieuws aan de man te brengen. Met andere woorden: maak eens een Romeinse krant.

Inschrijven

Kunst - Met dank aan de Grieken en Romeinen!

Kunst - Met dank aan de Grieken en Romeinen

Met dank aan de Grieken en de Romeinen!

De wereld waarin wij nu leven ziet er zo uit mede dankzij de invloed van de Grieken en de Romeinen. Hoewel de Klassieke Oudheid al weer zo’n 2000 jaar achter ons ligt, kom je vandaag de dag nog overal sporen van hun aanwezigheid tegen. Zo is er deze zomer in Heerlen nog een originele Romeinse bakoven uit de grond gehaald!

De kunst van de Klassieke Oudheid is altijd heel belangrijk geweest en vormt nog steeds voor veel kunstenaars en architecten een bron van inspiratie. Zij hebben ons geleerd wat wij goed en mooi mogen vinden. Je mag hen gerust de smaakmakers noemen van onze westerse cultuur!

Op het Bernardinuscollege proberen wij bij het vak Beeldende Vorming onze leerlingen belangrijke kennis en vaardigheden bij te brengen zodat ook zij in staat kunnen zijn om onvergetelijke werkstukken te maken. In de workshop die je op de Athenadagen gaat volgen, kun jij jezelf even als een goddelijk of mythologisch figuur projecteren!

Succes en veel plezier hiermee!

Inschrijven

Toneel

Toneel

Op het gymnasium van het Bernardinuscollege wordt heel wat af gespeeld. Veel leerlingen vinden toneel spelen namelijk heerlijk! Leerlingen van de toneelcommissie van het gymnasium gaan je helpen om met enkele andere kinderen een toneelstukje over een van de talloze verhalen uit de Grieke of Romeinse mythologie in elkaar te zetten. Een grote doos met attributen staat tot je beschikking. Aan het einde van de middag mag je het op het podium spelen. Voor een volle zaal!

Inschrijven

Wiskunde

Wiskunde

Probleem 1: Ik heb vier verschillende getallen in mijn hoofd. Bij elkaar opgeteld zijn ze 27. Als ik bij het eerste getal 2 optel, van het tweede getal 2 aftrek, het derde getal met 2 vermenigvuldig en het vierde getal door 2 deel, vind ik vier keer dezelfde uitkomst. Welke zijn die vier getallen?

Probleem 2: Langs een paal die 10 meter lang is, klimt een slak naar boven. Overdag klimt hij 5 meter, ’s nachts zakt hij 4 meter naar beneden. Na hoeveel dagen is hij boven?

Probleem 3: Heb je wel eens goed naar een kalender gekeken? Misschien zijn je toen wel een aantal dingen opgevallen. Op welke dag van de week valt de eerste dag van de maand?  Dat kan niet steeds op een andere dag zijn, want er zijn 12 maanden en maar 7 dagen. Wist je dat elk jaar 1 april en 1 juli op dezelfde dag van de week vallen? Dat geldt ook voor 1 september en 1 december. Hoe komt dat eigenlijk?

Nu komt het: Ook 1 maart en 1 november vallen op dezelfde dag. De verklaring hiervoor lijkt op die van hierboven. Kloppen deze beweringen ook in schrikkeljaren?

Inschrijven

Inschrijven

  • Maak hier je keuze

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Custom Post Type
Filter by Categories
A Algemeen
Algemeen (archief)
App (Info gids)
App (Nieuws)
Archief
Atheneum (archief)
B Algemeen
C Algemeen
C Atheneum
C Gymnasium
C Havo
D Algemeen
D Atheneum
D Gymnasium
D Havo
E Algemeen
E Atheneum
E Gymnasium
E Havo
extra onderwijs aanbod
F Atheneum
F Gymnasium
F Havo
Foto
Fotoalbum 2014-2015
Fotoalbum Algemeen
Fotoalbum Atheneum
Fotoalbum Gymnasium
Fotoalbum Havo
Fotoalbum Ik Word Bernardijn
G Atheneum
G Gymnasium
G Havo
Gymnasium (archief)
H Algemeen
H Atheneum
H Gymnasium
H Havo
Havo (archief)
I Atheneum
I Gymnasium
I Havo
Ik Word Bernardijn (archief)
J Algemeen
J Atheneum
J Gymnasium
J Havo
K Algemeen
K Atheneum
K Gymnasium
K Havo
L Atheneum
L Gymnasium
L Havo
M Algemeen
M Atheneum
M Gymnasium
M Havo
O Algemeen
O Atheneum
O Gymnasium
O Havo
P Algemeen
P Atheneum
P Gymnasium
P Havo
Prikbord
PROMO
R Atheneum
R Gymnasium
R Havo
S Algemeen
S Atheneum
S Gymnasium
S Havo
Schoolgids
T Atheneum
T Gymnasium
T Havo
Technasium
Technasium (Algemeen)
Technasium (Atheneum)
Technasium (Gymnasium)
Technasium (Havo)
Technasium (Ik word Bernardijn)
V Atheneum
V Gymnasium
V Havo
Video Algemeen
Video Atheneum
Video Gymnasium
Video Havo
Video Ik Word Bernardijn
W Atheneum
W Gymnasium
W Havo
Z Atheneum
Z Gymnasium
Z Havo

webmail Som Today contact
css.php