BE worldwise
Visie op burgerschapsvorming, internationalisering en Euregionalisering
Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen begrijpen dat normen en waarden samenhangen met de sociale context en de tijd waarin wij leven. Het onderwijs op het Bernardinuscollege geeft de leerlingen de intellectuele bagage mee om een kritisch (wereld)burger te worden met een grote maatschappelijke betrokkenheid. Sociale vaardigheden zijn op grote en kleine schaal doelen van ons onderwijs; zo wordt samenwerken in de klas en samenwerkend leren binnen de vakoverstijgende projecten actief aangeleerd en begeleid. Door middel van discussie en debat, maatschappelijke projecten en vakoverstijgende thema’s, in de verschillende vakken of leergebieden, laten wij zien hoe wetenschappelijke ontwikkelingen invloed hebben op de maatschappij.
Initiatieven op het gebied van Internationalisering en Euregionalisering vormen een onderdeel van de burgerschapsvorming. Bij deze initiatieven zijn leerlingen van de onderbouw en bovenbouw van havo, atheneum en gymnasium betrokken. De volgende activiteiten worden op dit moment uitgevoerd:


- Deelname aan het Erasmusplusprogramma; uitwisselingen met scholen in Polen, Roemenië, Turkije en Frankrijk
- Buurtaalprogramma’s binnen de curricula van de moderne vreemde talen Engels, Frans en Duits; Aachen Ralley, Liège Ralley, Cambridge Advanced English
- Internationale reizen:
Duitsland: Dresden- Leipzig-Weimar
Oostenrijk: Wenen
Engeland: London-Cambridge-Oxford
Frankrijk: Parijs en Provence - Deelname Model European Parliament (MEP) bovenbouw havo, atheneum, gymnasium
- Doorlopende leerroutes Primair onderwijs-Voortgezet onderwijs; onder andere ‘Bonjourproject’, Franse les in samenwerking met basisscholen en het Bernardinuscollege.
- Erasmusproject; Media Today, watchdog of slumdog?
voor meer informatie klik hier
Euregioprofielschool
Sinds januari 2020 zijn wij officieel Euregioprofielschool.
Euregioprofielschool is een initiatief van Region Aachen-Zweckverband waar scholen uit België, Duitsland en Nederland aan deelnemen. In samenwerking met scholen uit de Euregio en gemeenten ontwikkelen wij activiteiten die de internationale activiteiten van de school onderstrepen en onze leerlingen laat leren in een internationale omgeving.
Op actieve wijze persoonlijk contact zoeken met buurlanden en buurtalen en een grensoverschrijdend, intercultureel bewustzijn ontwikkelen in het onderwijs zijn onze doelstellingen binnen het samenwerkingsverband.
Leerlingen van het Bernardinuscollege en de partners in Duitsland voeren in 2020 opdrachten uit voor bijvoorbeeld Stichting Eurode (Kerkrade-Herzogenrath) en organiseren uitwisselingen met bijvoorbeeld het Stadisches Gymnasium Herzogenrath.
Wil je meer weten? Laat van je horen!
Milou Samuels
Coördinator BE worldwise
me.samuels@svopl.nl
Cambridge English
We bereiden je voor op je toekomst en willen bijdragen aan je internationale oriëntatie. Of je nu al weet hoe jouw toekomst eruit gaat zien of niet, een goed begrip van de Engelse taal komt zeker goed van pas in een wereld waarin zelfs veel opleidingen aan Nederlandse universiteiten en HBO’s in het Engels worden gegeven. Om je goed voor te bereiden op je toekomst én je eindexamen, werken we bij Engels met de taalniveaus van het Europees ReferentieKader (ERK), waar we net een stapje verder willen gaan dan het niveau dat je voor een landelijk eindexamen Engels op havo of vwo moet halen.
Het ERK maakt onderscheid in zes verschillende niveaus van taalbeheersing, van beginner tot near-native. Het laagste niveau hierbij is A1 en het hoogste niveau C2. Het landelijke havo eindexamen is een combinatie van B1 en B2. Op vwo sluit je Engels af op B2/C1 niveau. Met onze Engels lessen willen we je de mogelijkheid bieden om, ongeacht je schooltype, een C1 of zelfs C2 niveau te halen en op te gaan voor een zogenaamd Cambridge Advanced (CAE, C1) of Proficiency (CPE, C2) examen.
De universiteit van Cambridge biedt examens aan waarin je je language skills kunt tonen en onze school is al jaren aan Cambridge verbonden als opleidingsschool voor taalcertificaten op verschillende niveaus. Maak je een keuze om op te gaan voor een Cambridge examen, omdat je graag een extra certificaat wil voor je vervolgopleiding, of omdat je het gewoon leuk vindt, dan zul je naast je reguliere eindexamen een extra examen afleggen.
In de onderbouw werken we met het volledig Engelstalige lesboek ‘Think’, van de uitgeverij van de beroemde Cambridge University in Engeland, zodat we je goed onderdompelen in de Engelse taal. Een goed begrip van de Engelse taal komt zeker goed van pas in een wereld waarin veel opleidingen aan Nederlandse universiteiten en HBO’s in het Engels worden gegeven! We hopen zo uiteindelijk nog meer leerlingen de school te laten verlaten met een ‘Cambridge Certificate’ op zak.
Leerjaar 3 en verder:
Per schooljaar 2020-2021 willen we, in lijn met de ambitie van de school, elke leerling, ongeacht het schooltype, op een advanced niveau af leveren, met de mogelijkheid om door te stromen naar het proficiency niveau. Dit gaan we doen door in de reguliere lessen het Cambridge programma volledig te integreren, zoals nu ook al in leerjaar 1 gebeurt. Wie wil kan dan vervolgens ook het Cambridge examen afleggen. Cambridge Certificaten, wat kun je ermee?
CAE- en CPE-certificaten zijn internationaal erkende diploma’s voor de kennis van de Engelse taal en kunnen vrijstelling garanderen van een toelatingstoets voor Engels op Engelstalige en internationale opleidingen. Let wel, elke universiteit bepaalt zelf welk internationaal erkend diploma Engels zij verplicht stelt. Soms is een minimum Cambridge score, een ander diploma of een aanvullende taaltoets vereist.
Global explore
Onze leerlingen nemen al vanaf 2008 jaarlijks deel aan de reisactiviteiten van Stichting Global Exploration. De stichting stelt zich tot doel om onze leerlingen de wereld en in het bijzonder ontwikkelingslanden, te laten ontdekken en op die manier een gedragsverandering bij jongeren te realiseren. Het motto van SGE is ‘Together One World’. De leerlingen worden begeleid door docenten en een team van experts van Global Exploration
Tijdens een drie weken durende stage maken onze leerlingen kennis met andere culturen en levenswijzen in landen in ontwikkeling. Zij leggen contacten met lokale leeftijdgenoten en werken samen met hen aan de uitvoering van uiteenlopende goede doelen. De leerlingen praten, sporten, zingen, dansen en dromen over hun werelden.
Contactpersoon
Erik Schneiders